Sunday, January 29, 2012

GONG XI FA CHAI DAN SAYONARA


Ini adalah makanan semasa Madam Tiong Maing Siong satu-satunya guru berbangsa cina meraikan kami makan. Dia menempah makanan daripada orang Bugis. Makanan tersebut ialah pulasak sejenis makanan orang bugis dan dua jenis lauk ayam iaitu kari ayam dan ayam masak kicap.
Dua jenis lauk peneman pulasah.

Ada kuih-muih dan beberapa makanan ringan . Alhamdulilah.
Kuih bingka kukus dan serimuka tidak dilupakan. Air juga sangat istimewa.

Hari itu juga merupakan hari terakhir Cikgu Abdul Rahman Enjah ,Penolong Kanan I berada di sekolah kami. Beliau berpindah ke SK Jalan Muara Tuang. Beliau diganti oleh Cikgu Atan.
Senyuman sayonara sebelum meninggalkan sekolah. Selamat majujaya cikgu dan semoga dipermudahkan segala urusan. Mohon maaf daripada kami semua jika terkasar kata dan perbuatan. Semoga siratulrahim antara kita semua masih tetap terjalin ..amin. Terimakasih atas jasa-jasa cikgu terhadap SK Jemukan.

Wednesday, January 25, 2012

Program Khidmat Masyarakat UITM Samarahan


Pelajar-pelajar UITM mendengar taklimat daripada pengerusi program .

Pada 21 Januari 2012, Sabtu pihak UITM Samarahan mengadakan program khidmat masyarakat di SK Jemukan dari jam 8 pagi sehingga 5 petang. Seramai 85 orang pelajar UITM dan pensyarahnya datang untuk menjalankan beberapa aktiviti di SK Jemukan. Antara aktiviti yang dijalankan ialah gotong-royong bersama PIBG dan penduduk Kampung Jemukan, aktiviti pemeriksaan kesihatan (Darah tinggi, kencing manis dan berat badan ), sukaneka dan masak-memasak.Gotong-royong menyiang batang pisang untuk makanan tengahari


Berhimpun dalam dewanGotong-royong di Bilik JQaf

Pengerusi PIBG ,Encik Hadiman dan Penolong Kanan KK, Encik Seruji Naneng.
Gotong-royong membersihkan parit.
Gotong-royong menanam bunga.

Gotong-royong di sekitar tempat pelupusan sampah.
Program pemeriksaan kesihatan : Bahagian pendaftaran peserta.

Menunggu giliran untuk megambil berat badan
Kumpulan yang menolong di dapur.
Mendengar taklimat daripada Cikgu Saadiah Seruji
Membantu di dapur.

Semoga program yang serupa dapat diteruskan pada masa akan datang.